Иван Стамболов-Сула  Какво значи да си фен? Вие фенове ли сте

...
Иван Стамболов-Сула  Какво значи да си фен? Вие фенове ли сте
Коментари Харесай

Иван Стамболов-Сула: За клякането върху монументи

Иван Стамболов-Сула

 

 

Какво значи да си почитател? Вие почитатели ли сте на някого? Рут Колева се обърна към своите почитатели във връзка онази фотосесия с паметника и рече: „ Приемам рецензиите на моите почитатели, на всеки, който се е почувствал обиден, само че не одобрявам политическите псевдопатриотични акции, които са днешният монумент на безотговорното ръководство, на лицемерието, на разрухата, в която живеем “.

 

Тоест, в случай че рецензията идва от някого, който не е почитател, нито пък се усеща обиден, а просто изрича мнение от позиция на визиите си за красиво и обичайно, тази рецензия не се приема. Тогава рецензията е политическа и „ псевдопатриотична “. Забелязвате ли по какъв начин „ политическа “ към този момент е мръсна дума по дифолт? Но за какво пък „ псевдопатриотична “? За да не одобриш клечаща върху костница жена, би трябвало ли да си „ псевдопатриот “? Ако някой клекне да се снима по гащи, примерно, на Божи гроб и ти не одобриш, не аплодираш, то какъв родолюбец те прави това, чий родолюбец?

 

Не намирах отговор на този въпрос, до момента в който, четейки за потребностите на този текст, не попаднах на узнаването, че шумотевицата е тръгнала от Кристиян Шкварек, който в общественото пространство обичайно битува в патриотично амплоа, с което вбесява целокупния либертаритет. Та по тази причина акцията, с изключение на политическа (види се Рут Колева, като се изключи че била феминистка и ЛГБТИ активистка, има и някаква политическа стойност, та да се постанова да водят против нея политически кампании), е и „ псевдопатриотическа “.

 

Ако Рут Колева беше клекнала в клозетна поза пред МОЧА, това неоправдателно ли щеше да е или похвално? Ами в случай че беше клекнала на връх. Св. Никола (Шипка)? Ами на капището на Кибела в Кабиле? Ами пред паметника на американските водачи, бомбардирали София през 1943-44? Ами върху Балдуиновата кула или някоя тракийска могила? Жалко че махнаха Осмоъгълния пето… и по този начин нататък пред НДК – той си беше съвършен декор зя всевъзможни клечащи фотосесии. И той си имаше своята подземна опикана и осрана част, и от него лъхаше на постмодернизъм.

 

Иначе казано – кое е възмутителното: че някой се снима разчекнат или че го прави в подтекста на един или различен монумент? Очевидно чувствителността не е по отношение на самостоятелното, а по отношение на публичното възпитание (доколкото въобще съществува възпитание, което не е обществено), не е по отношение на персоналното държание, а по отношение на оскверняването на идеологемите, съдържащи се в паметниците.

 

Но що за монумент е този, какви идеологеми съдържа? Проверката сочи, че е бил основан от Любомир Далчев през 1976 и е измежду последните му произведения, преди да избяга в Щатите през 1979. Всъщност, доколкото нам, най-последната му обществена творба е скулптурната група пред партийния дом на „ Позитано “, дето я боядисват почти толкоз постоянно, колкото и МОЧА (между другото и аз владея творба на Далчев – един от ескизите за „ Победата “).

 

В уеб страницата на община Перущица написа, че „ Мемориалният монумент на трите генерации “ (добре е някой да каже на общинския пиар, че „ мемориален монумент “ е перифраза, доколкото memoria значи памет) е отдаден на три типа жертви – паднали в Априлското въстание, в така наречен „ Септемврийско въстание “ и в битката срещу фашизЪма, довела до 9 септември 1944 година

 

Жертвите са си жертви, Бог да ги елементарни, само че събитията са прекомерно разнородни, мъчно съвместими и това прави въпросният монумент комплициран и спорен знак. Априлското въстание е политическото продължение на църковните битки, ентусиазъм Екзархията да се трансформира в национална страна. То е част от поредност събития (и причина за някои от тях), довели до възобновяване на българското царство и цивилизационното приобщаване към християнска Европа.

 

Девети септември 1944 година в противен случай – унищожава българското царство и води до половин век безверен комунистически тоталитаризъм. Антифашистката битка е проблематична, доколкото е под въпрос съществуването на държавен фашизъм у нас. „ Монархофашизъм “ е комичен оксиморон, тъй като монархията и фашизмът стоят на два противоположни полюса.

 

Фашизмът е националистически, а националната страна е това, което смъкна монархията, с цел да я замести. Във властта нациите смениха династиите. Тоест, в случай че в тази костница в действителност има същински кости, то те са на починали в битки за две изцяло противоположни неща – определяне на Третото българско царство и неговото заличаване. Тази част от историята е извънредно деформирана със средствата на тоталитарната агитация от руски вид.

 

А пък септемврийският бунт от 1923, инспириран от комунистическия интернационал, е просто едно безсмислено клане, изблик на чиста, рафинирана човеконенавистна ненавист.

 

Така че в една и съща костница лежат мощите на възрожденци-националисти и на метежници-интернационалисти. Но Рут Колева няма от кое място да знае това. То не че няма – има. Но тя не го знае.

 

Поканена, за разлика от кметицата на Перущица, да се отбрани по малкия екран, Рут Колева се оправда, че не е знаела какво е това оборудване, което фотографите от стилното списание са избрали за декор на нейния съблазън. Но (тук повтаря обръщението си от фейсбук) тя приема рецензии от почитатели, само че не и „ политически псевдопатриотични акции “ – видите ли, аз съм жертва на статуквото и задкулисието!

 

Всъщност прегрешението й е, че не знае какво прави, „ блажени нищите духом “, „ o, sancta simplicitas “! Но това, което прави, без да знае къде го прави и все едно къде го прави, също е неоправдателно. Било фотосесия за фешън списание. Мястото било „ безспорен разпад “ със спринцовки, свастики и презервативи. Този монумент бил „ неприличен “ по две аргументи, споделя Рут Колева:

 

1. Не трябвало да дават на прокуратура нея – Рут Колева, – а ръководството, което е довело паметниците до това положение (разбирай Бойко Борисов). Тоест, в случай че пребия бедняк, няма да съм отговорен аз, а събитията, които са го довели до просешка сопа. Ако ограбя сираче, ще бъдат отговорни родителите му, задето са умрели. И Бойко Борисов.

 

2. Символиката бил вторият позор. Бутафорният и празен саркофаг бил знак на това по какъв начин „ комунистическият режим със своите окървавени ботуши гази върху паметта на починалите в Априлското въстание “. Ами другите два типа починали? И тях ли е сгазил кървавият комунистически ботуш? Срамно било приравняването на Априлското въстание с метежа от 1923. Това е тъкмо по този начин, въпреки че жертвите са си жертви.  И всичко щеше да е ОК, в случай че Рут Колева го знаеше авансово.

 

И тук стигаме до отношението към паметниците по принцип. Според идеологическите потребности то може да бъде четири типа: с незнание, злонамерено, исторически любознателно и уважително. Ако към злонамереното включим хроничното и остро отвращение, а към почтителното включим фанатичното, с това ще изчерпим всички благоприятни условия за отношение към един монумент. Не загатвам безразличието, тъй като то не е тъкмо отношение.

 

Стигаме и до един различен въпрос, който е още по-интересен: тъй като към тази безспорна нелепост се подвигна толкоз доста звук? Изглежда съответната преживелица е притча на нещо по-голямо, по-дълбоко и по-продължително във времето, а не просто „ политическа и псевдопатриотична акция “ по очернянето на публичния фактор Рут Колева. Сблъскват се отвратителният тоталитаризъм с отвратителния ляв демократизъм – единият клечи върху паметниците на другия. И всеки си има своите фенове. Намесва се и шумното обществено двуличие по въпроси, за които и възмутените не са напълно наясно, само че е значимо да кипи бурно отвращение, все едно от какво. И единствено думи, единствено празно дрънкане…

 

А в основата е един още по-древен конфликт ­– конфликтът сред мозъка и сърцето. В основата на всички ереси през последните 17 века лежи гностическата хубост, съгласно която по пътя на своето обожествяване човек не се нуждае от нищо друго, с изключение на от своя разсъдък. Нима умните и красивите не се усещат съвсем като богове? Или напълно? А мозъкът и сърцето, логиката и интуицията, анализът и синтезът, подозрението и вярата не трябва да са в спор, а в естетика, в симфония.

 

Клетата Рут Колева е единствено знак на всичко това, без да знае, без да си дава сметка, без да го осъзнава. Тя не прави нещата, а единствено ги въплъщава. Тя просто си е снимала трътката за пари и популярност и нищо повече. Както и Кума Лиса във фолклора е знак на ловкост и лукавство, без горкото животно даже и да подозира това. Не обвинявайте Рут Колева, не я съдете. Тя дори не е и Херострат, тъй като той е работил умишлено и целеустремено.

 

Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

 

 

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР